Kumaha pandangan Islam ngenaan kahadean jalma kufur garis miring kafir? Langsung kuring nukil dawuhan Allah Ta’ala ngeunaan eta :
وَالَّذِينَ كَفَرُوا أَعْمَالُهُمْ كَسَرَابٍ بِقِيعَةٍ يَحْسَبُهُ الظَّمْآنُ مَاءً حَتَّى إِذَا جَاءَهُ لَمْ يَجِدْهُ شَيْئًا وَوَجَدَ اللَّهَ عِنْدَهُ فَوَفَّاهُ حِسَابَهُ وَاللَّهُ سَرِيعُ الْحِسَابِ
“Jeung jalma-jalma kafir, amal-amal maranehna nyaeta lir ibarat fatamorgana di taneuh anu datar, anu disangka cai ku jalma-jalma anu dahaga, tapi mun didatangan cai eta henteu manggihan nanaon. Sarta dimeunangkeun na katetapan Allah di sisina, tuluy Allah mere ka manehna itungan amal-amal kalawan cukup jeung Alah nyaeta gancang pisan itungan-Na” (QS. An Nuur : 39).

Sabenerna Allah Ta’ala geus ngabebaskeun manusa pikeun milih agama anu di anut na di dunya ieu sabage jalan hirup anu maranehna tuju. Sabab manusa geus Allah Ta’ala bere karunia potensi fitrah pikeun nuju agama anu lurus yakni Islam sakumaha anu ditegeskan dina surat Ar Ruum ayat 30 :
فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنِيفًا ۚ فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْهَا ۚ لَا تَبْدِيلَ لِخَلْقِ اللَّهِ ۚ ذَٰلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ وَلَٰكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ
“Mangka hadeupkeun wajah anjeun kalawan lempeng ka agama Allah; (tetap tina) fitrah Allah anu geus nyiptakeun manusa nurutkeun fitrah eta. Henteu aya parobahan tina fitrah Allah. (Eta) agama anu lempeng, tatapi loloba na manusa henteu mikanyaho” (QS. Ar Ruum : 30).

Disagigireun boga kamampuan mikir anu bisa manehna gunakeun pikeun nimbang-nimbang agama anu lurus jeung mana anu bengkok. Kusabab eta mangsa nyatakeun yen jalma non muslim henteu dipaksa asup Islam, sakumaha Allah Ta’ala tegeskeun : “Henteu aya paksaan pikeun asup ka agama Islam, saestuna geus jelas jalan anu bener jeung jalan anu sesat..” (QS. Al Baqarah : 256).

Allah Ta’ala oge nitahkeun Rasulullah Shallallahu’alaihi wa sallam pikeun ngabewarakeun anu teges ka jalma-jalma anu nolak risalah Islam : “Jeung omongkeun, Kabeneran eta datang na ti Rabb maneh, mangka sing saha anu hayang (ariman) hendaklah maneh na ariman, jeung sing saha anu hayang (kafir) keun bae manehna kafir.” (QS. Al Kahfi : 29).

Dumasar hal eta ti dieu kara aya predikat atau stempel mukmin jeung kafir. Saha bae anu narima risalah Islam sapinuh hate, ucapan, jeung paripolah, manehna anu boga hak disebut mukmin. Sedengkeun anu nolak risalah Islam sabage jalan hirup na, manehna pantes disebut kufar alias kafir. Allah Ta’ala ngabebaskeun manusa pikeun milih predikat jeung stempel eta tanpa paksaan. Namung Allah Ta’ala mere mangrupa beja penting pikeun manusa nyaeta yen sakabeh pagawean “kahadean” anu dilakukeun ku saurang kafir eta henteu aya nilai atawa buahna disagigireun Allah, ngan fatamorgana!

Surat An Nuur ayat 39 asbabunuzul na ngeunaan jalma anu ngaran na ‘Utbah bin Rabi’ah bin Umayyah dimangsa jahiliyah ngalakukeun meditasi atawa ngaleunyeup jeung make pakean jubah pandeta Nashrani rek nyiar agama (Nashrani) anu dianggap agama anu salamet. Ngan hanjakal,  ti mangsa Islam manehna kufur kalayan paeh dina barisan kaum musyrikin Quraisy dina perang Badar. Amalan jalma kafir saperti eta, ceuk Allah lir ibarat fatamorgana anu lumangsung akibat keusik anu panas jeung gersang eta katempo jiga kobakan cai. Jalma anu haus oge bakal gumbira nempo na jeung gancang ngadeukeutan na. Tapi manehna teu bakal manggihan nanaon kusabab cai eta  ngan sakadar fatamorgana.

Tah perumpamaan eta kacida cocok pikeun jalma-jalma anu henteu boga iman ka Islam jeung henteu migawe kalawan amal anu dilegalkeun ku Islam. Manehna henteu ngajadikeun Islam sabage pandangan hirup na. Malahan manehna nganggap Islam ku sabeulah panon. Ngece. Anu nganggap manehna nyangka yen amal-amal anu manehna sangka hade eta bakal mere manfaat di sagigireun Allah Ta’ala jeung bisa nyalametkeun diri na ti azab Allah Ta’ala. Padahal ceuk Allah “Jeung Kuring sanghareupan sagala amal-amal anu maranehna pigawe, tuluy Kuring jadikeun amal eta ibarat lebu anu katiup angin” (QS. Al Furqaan : 23).

Dina kitab tafsir na Az Zamakhsyari (Al Kasysyaf juz III 237) menehna nerangkeun yen di poe kiamat engke maranehna moal manggihan ilusina eta, malahan sabalikna manehna ibarat jalma kahausan manggihan fatamorgana anu manena sangka cai. Sanggeus manehna ngadeukeutan, lain cai anu manehna panggihan, malah malaikat Zabaniyyah anu gancang nyeret manehna ka jero naraka jahanam sarta mere nginum ku cari hamiim nyaeta cai anu pang panas na! Maranehna jalma-jalma anu Allah sebut sabage jalma anu hese cape tur kapayahan namung henteu manggihan kadaharan jeung inuman kacuali cucuk jeung cai anu pang panas na. Eta itungan Allah Ta’ala anu pasti maranehna manggih jeung ngarasakeun. Komo deui Allah Ta’ala Maha gancang itungan-Na!.

Sanajan lalampahan maranehna anu alus tur hade sarta mulia di dunya saperti jadi pamimpin anu jujur, bener, adil jeung lain-lain tapi bakal ngajadi sia-sia jeung henteu boga nilai nanaon dihareupeun Allah Ta’ala kulantaran kakufuran maranehna.

Kacida rugina maranehna, gawe cape teu kapake lantaran ngajugjug jalan anu bengkok anu nyangka geus ngajugjug jalan anu lempeng. Allah Ta’ala ngadawuh :
الَّذِينَ ضَلَّ سَعْيُهُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَهُمْ يَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ يُحْسِنُونَ صُنْعًا
“Nyaeta jalma-jalma anu geus sia-sia pagawean na dina kahirupan dunya ieu, sedengkeun maranehna nyangka yen maranehna geus migawe sahade-hadena” (QS. Al Kahfi : 104).

Wallahu’alam
__._,_.___

224-fatamorgana-in-desert

copy from : Risap Saprudin sapbayah@gmail.com [urangsunda] <urangsunda@yahoogroups.com>
Nov 8,2016

Iklan